MY ELEKTRİK MÜHENDİSLİK PROJE TAAHHÜT UYGULAMA VE DANIŞMA HİZMETLERİ LTD. ŞTİ .
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
OG Trafo projeleri bir elektrik tesisinin ihtiyacının dağıtım firması tarafından Alçak Gerilim seviyesinde karşılanamayacağı durumlarda çizilmeli ve dağıtım firmasına ( Akdeniz EDAŞ, TEDAŞ vs) onayı yaptırılmalıdır
Bağlantı görüşü için Akdeniz EDAŞ vs dağıtım firmalarına başvurduğunuzda kurum tarafından size cevaben verilecek Bağlantı görüşünde ( Enerji Müsadesi, Etüt Raporu) açıkca belirtilecektir. "İhtiyacınız olan enerji firmamız tarafından Alçak Gerilim Seviyesinde karşılanamayacağından dolayı OG Trafo Tesisi kurulması gereklidir" veyahut "Dağıtım firması tarafından yatırım gerçekleştirdikten sonra enerji alabilirsiniz" türevi ibarelerle belirtilmektedir.
Enerji Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği 10. maddesine göre:
" Meskun mahal içinde bulunan ve bağımsız bölüm bazında kurulu gücü 160 kW’a kadar olan tarımsal faaliyet haricindeki kullanım yerlerine ait bağlantı talepleri AG’den karşılanır. Bu fıkra kapsamında mesken haricindeki bağlantı talepleri, başvuru sahibinin OG seviyesinden enerji talebine ilişkin yazılı başvurusu olması kaydıyla OG’den karşılanabilir "
Tesisinize ait 1 adet bağımsız bölümün ihtiyacı 160 kW dan fazla ise dağıtım firması bağlantı başvurunuzu OG başvurusu kapsamında değerlendirmeye alacaktır. Eğer talep ettiğiniz enerji dağıtım firmasının mevcut altyapısından karşılanabilecek durumda ise dağıtım firması uygun kesitli kablo ile Alçak Gerilim seviyesinden bağlantı hattı ile enerji almanız hususunda karar verebilir.
Fakat Dağıtım firmasının altyapısı uygun değilse yatırım kararı alabilir veya tesisinize ait özel trafo tesisi kurulumu yapmanızı isteyebilir.
1 kV`un üstündeki yüksek gerilim (YG) tesislerinde can ve mal güvenliğinin sağlanması, ekonomik kayıpların önlenmesi için gerekli işletme hizmetlerini düzenlemek ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda işletmelerle beraber çözümler oluşturmak maksadıyla yetkili elektrik mühendisi işletme sorumlusu bulundurulması gerekmektedir.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası elektrik Yüksek Gerilim Tesisleri İşletme Sorumluluğu yönetmeliğine göre işletme sorumluluğunu üstlenecek Elektrik Mühendislerinin Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından verilen "Elektrik YG Tesisleri İşletme Sorumlusu" belgesine sahip olmaları gerekmektedir.
Üniversitelerin Elektrik Mühendisliği vs ilgili bölümlerinden mezun olmak
0 544 562 59 44
Tesisinizde bulunan elektrikli cihazların çalışması esnasında şebekede bir miktar reaktif etki oluşur. Cihazların iç ekipmanlarına göre endüktif ve kapasitif olarak ortaya çıkan bu etkiler tükettiğiniz aktif gücünüze ek olarak akım gerilim arasında faz farkına neden olmakta ve şebekenizde işe yaramayan bir yük oluşturmaktadır.
Kompanzasyon panosu kurulumu ile bu reaktif ve kapasitif etkinin önceden belirlenmiş sınır değerler doğrultusunda düzenlenmesi için elzemdir. Aksi halde endüktif güç tüketimi veya kapasitif üretimi yüzünden cezalı fatura tahakkuku gerçekleşmektedir.
Kompanzasyon panosundaki anahtarlama elemanları şebekenizden çektiğiniz aktif ve reaktif güç değerlerini otomatik olarak ayarlayarak (cosQ) güç tüketimini yönetmelikte belirtilen sınırların altında tutmaktadır.
EPDK nın 5993-3 sayılı kurul kararında göre:
Kurulu gücü 50 kVA’nın altında olan müşteriler, çektikleri aktif enerji miktarının %33'ünü aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri halinde
Kurulu gücü 50 kVA ve üstünde olanlar ise, çektikleri aktif enerji miktarının %20'sini aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri halinde reaktif enerji bedeli ödemekle yükümlüdür.
EPDK nın 5993-3 sayılı kurul kararında göre:
Kurulu gücü 50 kVA’nın altında olan müşteriler, çektikleri aktif enerji miktarının %20 ünü aşan şekilde kapasitif enerji vermeleri halinde
Kurulu gücü 50 kVA ve üstünde olanlar ise, çektikleri aktif enerji miktarının %15'sini aşan şekilde kapasitif enerji vermeleri halinde reaktif enerji bedeli ödemekle yükümlüdür.
Tesisinizin sözleşme gücünün 15 kW üzerinde olduğu durumlarda elektrik sağlayıcınız Akdeniz EDAŞ vs aktif ve reaktif ayrı ölçüm yapan kombi sayaçları zorunlu tutacaktır. Reaktif ve aktif ölçümü ayrı yapılacağından endüktif ve kapasitif cezaya girmemek adına sistemdeki reaktif tüketiminizin belirli sınırlar içerisinde tutulması gerekecektir. Bu yüzden 15 kW üzeri sözleşme gücü olan sistemlerde kompanzasyon panosu tavsiye edilmektedir.
Mevcut elektrik tesisinizde bulunan cihazların çalışması esnasında ortaya çıkan endüktif etki EPDK nın belirlediği sınır değerlerin üzerinde demektir. Bir fatura dönemi içerisindeki endüktif tüketiminiz 40 kW (50kVA) altı tesisiniz için %33 ve 40kW üstü tesisiniz için %20 yi geçtiği takdirde cezaya girme durumu ortaya çıkar ve aktif tüketiminizin %90'ı reaktif tüketim birim fiyatı ile çarpılarak mevcut faturanıza eklenir. Bu istenmeyen durumu önlemek için kompanzasyon panosu tesis edilerek reaktif tüketiminizin kontrol altına alınması gerekir.
Telif Hakkı © 2024 Antalya MY Elektrik Mühendislik LTD ŞTİ - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz.